2014. május 6., kedd

A jó, a rossz és a csúf #2

A felvezető után következzen a sorozat második része. Ezúttal megint a retro és a modern feliratok között lavírozva kívánok bemutatni pár tipo-csemegét. Kezdjük hát a szokásos séma alapján:

Jöjjön először a JÓ:


A klasszikus értelemben vett fényképészetek hangulatát idézi meg az üzlet homlokzata, így az sem lepne meg, ha odabent még analóg fényképezőgéppel készítenék az igazolványfotókat. A fentebb lévő 'FOTO' felirat 'O' betűibe helyezett, stenciles objektív és fényképezőgép ábrák is pont annyira ötletesek, hogy kellően beszédessé tegyék a "cégért". Kár, hogy kevés eredeti, modern feliratot látni manapság, így kénytelen vagyok visszanyúlni a szocreál megoldásokhoz. Ettől még jogosan jár a táblának a "JÓ" titulus.

a ROSSZ:


Ennél erősen elgondolkodtam, hogy hová is soroljam. Mert megintcsak mellette szól, hogy annyira retro, hogy "csókolommal" lehetne neki köszönni. Másrészt, meg attól, hogy valami elektronikával kapcsolatos tevékenységnek ilyen (az akkori korszellemnek megfelelő) nagyon-computing, nagyon high-concept betűtípust választunk, attól még nem a Tron-ban látottak módjára fogjuk szerelői szakértelmünket latba vetni, hogy a készülékben életre-halálra zajló light-cycle versenyeket vívjunk a meghibásodott, gonosz áramkörökkel. Ráadásul a betűtípus maga borzasztóan ocsmány. Tudom, hogy ez elég trendi volt annak idején, úgyhogy maximális tiszteletem azoknak, akik el bírták viselni ezt a látványt. Végülis a retro-faktor nem mentette meg, így maradt a rossz kategória mostani "győzetese"(?).

éééés *dobpergés* a CSÚF:


Ez a  csúcspont. Amikor lefényképeztem, akkor pár percig csak álltam és néztem magam elé. Egyszerűen nincsenek szavak, arra, ahogy:
1) egymásra van dobva a kétféle felirat
2) amik ráadásul eltérő fontkészletből származnak (Stencil és Comic Sans)
3) utóbbi használata pedig köztudott, hogy emberiség ellenes bűntett
4) összességében olvashatatlan, leszámítva a főzeléket
5) sorolhatnám még, de jobb ha ennyiben hagyom.... eddig a 'szocreál' stílus bájos, multidéző csúnyaságái sem okoztak ekkora csalódást.

Sebaj, vannak még odakint táblák! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése