2014. július 31., csütörtök

Baba-app ikonok

Egy csecsemő fejével ugyan nehéz gondolkodni, néha mégis könnyű előre felmérni, hogy célcsoportként milyen "igényeik" is lehetnek. Pár hónapja, amikor felkértek minket, hogy egy előkészületben lévő babaapplikáció-csomaghoz tervezzünk ikonokat, akkor azt a kérdést kellett feltennünk, hogy "mi kell a babáknak?". Noha a tényleges applikációk grafikai felületéért nem mi voltunk a felelősek, nem kellett órákon át néznünk a BebeTv-t, hogy rájöjjünk, az ikonoknak valami olyasmit kellene nyújtaniuk, ami 

- könnyen felismerhetővé teszi az aktuális programot, annak funkcióját, 

- asszociáció révén is működik és 

- egyszerű formavilága van,

- kellően letisztult, szimbolikus ábrákat tartalmaz (...és tableten illetve okostelefonon is jól látható kis méretben)

- színvilágában sem túl komplex 

A tovább után megmutatom, hogyan is sikerültek!


A programcsomag 9 applikációból áll, melyek között van kicsiknek szóló értelmező szótár, azaz Ablak-Zsiráf, Beszédfejlesztő, Formafelismerő, Állatfelismerő (párosítsd a sziluettet a színes képpel), Kifestő (képszínezős), Rajzoló (szabadkézi babapaint), Zongora, Babafigyelő és egy Babanapló is, amibe rendszerezetten rögzíthető a kicsivel kapcsolatos összes fontos adat és esemény.

A befoglaló keret alakját illetően a lekerekített négyzetek mellett döntöttünk, hiszen egy kör alakú ikonhoz képest ez több helyet kínál magának a grafikának, de egy hegyes sarkú négyzettel összevetve viszont kevésbé "vad" az alakja.

A tervezés végéig szem előtt kellett tartanunk, hogy ne alkossunk túl bonyolult, összetett ábrákat és ne keltsünk a gyerekek fejlődésére nézve káros asszociációkat értelmezhetetlen vagy zavaró szimbolikák alkalmazásával. Íme az eredmény:

 Ablak-Zsiráf

 Állatfelismerő

Webkamerás babafigyelő

Beszédfejlesztő 
(a képiesítéshez túl elvont a fogalom, maradt a cumi)

Kifestő

Formafelismerő

Rajzoló

Zongora

Babanapló

Az ideológiai alapokat és a szkeccseket közösen dolgoztuk ki Gyöngyvérrel, míg az ikonokat magam firkáltam. Ez még a pen tool-lal való megismerkedésem egy korai fázisa volt, így helyenként hagyhat kívánnivalót maga után a "tollkezelés". Reméljük a kiskölykök nem fognak panaszkodni! :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése